19 Ocak 2010 Salı

Şah, mat olur..ya vezir ?

Şah, mat olur..Vezir, iki kere ölür.
Hayatı her bir şeye benzetebiliyoruz, birazda satranç gibi aslında..(tek fark satrançta duygulara yer yoktur, ya hayatta ne kadar olmalıdır?)..hamleni yaptığında karşıdan gelecek tehlikeyi hesaba katıp bir de sonrasında atacağın adımı düşünmen gerekiyor ki tökezlemeyesin..
Etrafımızda da fil gibi çaprazdan, at gibi aniden önüne kıvrılan, kale gibi dümdüz direk riyasızca giden ve piyonlar gibi olur olmaz her yerden karşına çıkıp ayağına dolanan insanlar vardır. Ve eğer sen şah isen mutlaka hemen yamacında seni koruyacak, gözünü kırpmadan tehdit ve tehlike anında önünde duracak birde vezirin var demektir.
Bu vezir çok güçlüdür, aklını kullandığında hiçbir taş (insan) önünde duramaz.Ama öyle bir an gelir ki şahı mat olacakken kendini feda etmelidir, ederde . O an çok duygusaldır aslında. Ya feda olur yada belki bir süre daha şahını korumaya devam edebilir.
Vezir yitirildiğinde şah tek başına kalır. Ona faydası olacak Diğer taşlarda muhtemelen ortadan yok olmuştur, bir kaç sarsak piyonun ise faydadan çok zararı olabilir..
ve veziri olmadan şah(bence) hiçbir şeydir. İleri geri sağa sola attığı amaçsız adımları onu kaçınılmaz sondan kurtarmaya yetmez çoğu zaman.
Bu ikili kaybeden tarafsalar, ayrılmaları kaçınılmazdır..bir anlamda ayrıldıkları için kaybetmişlerdir zaten..(suç vezirin midir daha fazla direnemediği için..)
Ve sonunda siyah şah, mat olur..
Oyun kaybedilir.
Vezir bir kere daha ölür.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu günlerde ne çok satranç olayı çıkıyor karşıma.Hiç sevmem bu oyunu.Bir zamanlar çok oynamıştım ama uzun zamandır oynamadım..Satrancı yaşamla ve ruh hali ile birleştirmen başka bir oyun olmuş.:)

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Berrincim, hayatla oyunu nasıl eşleştirmişsin. Santranç oyunu tam bir zeka oyunu. Hayattada çoğu zaman bu zeka oyunları çıkıyor karşımıza. Güçlü olan kazanıyor güçsüz olan ise mat oluyor tıpkı oyundaki gibi.
Çok beğendim yazını. Öptüm canım.

bulut dedi ki...

Dediğin gibi vezir öldüğünde çoğu zaman şahın da çok az bir ömdü kalmış olur. Vezirsiz de oyunu kazanabilecek kadar usta olan oyuncularsa zaten vezirini kaybetmez. Bu durum (vezirsiz kazanma) sadece veziri kaybetmiş acemi bir oyuncunun, oyunu bir ustaya devretmesiyle gerçekleşebilir. Bence hepimizin hayatında bir veziri var veya vardı. Keşke bir de kaybettiğimiz vezirden sonra da oyunu kazanmamızı sağlayacak usta birer oyuncumuz olsa; ama herkes kendi hayat satrancını kendi oynamak zorunda. Ve karşımızda da bu oyunu çok iyi oynayan bir oyuncu var, ya da bizler o kadar kötü oynuyoruz ki; çoğumuz daha başında çoban matına yenik düşüyoruz.

Bir de şu çok sevdiğim söz aklıma geldi, bu kadar çok satranç yazdıktan sonra:

Oyun bitince şah da, piyon da aynı kutuya konulur...

S.U. dedi ki...

Rok yapsam.
Olmadı;
Yonçin* vari bir hareketle, "dama" taklidi yapsam?

Olmaz mı?

Atın üstüne binip "Deh" desem.
Hı?
O da mı "ı ıh"

Unknown dedi ki...

Seni bir piyonla yenerim...:)

Berrin dedi ki...

satrancı severim..yaşamla evet ama ruh halimle alakası yok bu yazının. düm akşam oynarken önce vezirimi sonra şahımı kaybedince ..böyle bir yazı kurguladım..


muhabbet çiçeğim, sagol canım.
evet zeka ve strateji oyunu. bu bağlamda hayatla özdeşleşmesi ne kadar doğal değil mi?


bulut, 'oyun bittiğinde şah da piyon da aynı kutuya konulur' bu söz en gerçek olan galiba.
teşekkürler.


S.U. , ı ıh olmadı:)

hacivat, satrançta hayallere yer yoktur :)

Oyuncakçı ADAM dedi ki...

Hayat ve satracın birleşiminden çok güzel bir paylaşım ortaya çıkmış . Nedense veziri anlattığında aklıma gelen "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" sözü geldi :)

Aylin Ünlü dedi ki...

bir dizi kelimeler sürüsü gibi geldi bu yazıda okuduğum her kelime bana.Kafam vücuduma ağır geliyor sanırım bugün,anlayamadım ya da ne anlasam bilemedim.

Geçmiş olsun,yağmurluyumun iki anlamı var ki ben şehrin yağmurlarını tercih ederim senin için,diğer yağmur hiç yağmasın.

Öpüyorum

Unknown dedi ki...

Hayat kelebek etkisi değildir. Her taş birbirine bağlı gibi gözüken bir fenomeni simgeler.

Buyurun anarşizm tarihine ve tanımına bakalım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Anar%C5%9Fizm

sufi dedi ki...

Vezir; akıl
Şah; Kalpse, akıl herzaman kalbin sağlığını ve başarısını düşünmeyebiliyor ama.

Funda dedi ki...

Süper bir yazı olmuş, yüreğine, kalemin sağlık canımcım :)
Dediğin gibi biz yada bizim bir vezirimiz mutlaka var oluyor hayatta zamanla ya yitiriyoruz, yada aniden kayboluyor anlayamıyorsun bile. Ama sonuç daha önemli bence şah mat bile olsa ne şekilde olduğu önemli yani :)) Ben vezirsizde devam edebilirim demek geldi içimden kendime fazla mı güveniyorum ne :)

Bu arada geçmiş olsun, umarım daha iyisinidir. Çok öptüm. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Satranç, biliyor musun cazı şimdi 3 boyutlusu oynanıyor... Yani taşlar ve kurallar aynı ama üst üste 3 sanal tahta var ve oyuncular dilediği düzleme atlayıp inebiliyor. Sanal düzlemlerin sayısı da 8 olabilir bu durumda her yönden yani küresel 360 derece görüş alanına sahip olmalısın... Tabi görmek yetmez değerlendirmek ve önlem almak yada saldırı planlamak gerek... şimdi soruyorum piyon olsan ne yazar vezir olsan ne yazar... Eğer satranç tek düzlem ve 2 x 2 4 hamleden oluştuğu homo sapiens döneminde olduğu gibi kalsaydı ne sıkıcı olurdu düşünsene dört temel hamle "ye" "iç" "zıpla" "zıch"... kikir