18 Mayıs 2008 Pazar

bir şehre aşık olmak

Eski bir şehre aşıktım bir zamanlar. Aşk o zaman, sonuna kadar içilmeden atılan kısa camel sigarası, evin önünde park, parkta bir bank, bankta bir çift kovboy çizmesiydi. Köprübaşındaki kahvecinin çıngırak sesi, kara köy poğaçalarının kokusunun sabahın erken saatlerinde yayılmasıydı etrafa Petek Pastanesinden.Sekiz numaralı otobüstü tozlu yollardan geçerek beni okuluma götüren..
Ondan ayrılması, içinde yaşamasından daha sancılı olmuştu. Sınırlarından çıktığım an bir sızı kaplardı içimi, doğup büyüdüğüm şehre bin kat yabancı olur, yabancı kollarda yatarken eski bir şehri düşünür..özler..özlerdim..

Bir şehre aşık olmak zordur, beklide tüm aşklardan daha zor. Ve fırsatçı ve düzenbaz yapar insanı, her yolu ona çıkarmaya çalıştıkça..Bırakıp gittiğinde arkandan üzülmez,üzülse de belli etmez, yalnızlık hiç çekmez, beklemez, gel demez, yinede seversin, bilirsin ki bıraktığın kilometrededir. Yüzü değişse de havası hep aynıdır.

İnsan bir kere aşık olmaz ya..Mavi, yeşil, beyaz bir şehir şimdi ki aşkım. Alabildiğine sessiz, alabildiğine özgür, alabildiğine yalnız, alabildiğine güçlü olduğum şehir.
İlk görüşte değil, yavaş yavaş beni üzdükçe, uzaklara daha uzaklara attıkça, denizinin dalgaları ayaklarıma vurdukça, bir dost bulamadıkça, sesimi unuttukça, yağmurlarında ağladıkca, parmaklarım buz tuttukça, doğasının doğallığına hayran oldukça, gemiler kalktıkça, serseri martılar çığlık attıkça,ışıksız kaldıkça yada güneş hiç batmadığında ve korkularımı unuttukça aşık olduğum..
Sevsen de bırakmak zorunda kalmak, istemesen de ayrılmak, onu satırlarına gönlünce taşıyamamak, anlatmak istesen de anlatamamak, bir şehre aşık olmak, içindeyken özlemeye başlamak, kıyılarındaki bir teknede sallanmak, sallanıp uyumak, uyuyup büyümek kollarında. Büyüyüp beklemek yollarında..
Bir şehre aşık olmak..
Olup da gitmek..
Gidememek..
Gitmek..
Aşk..Şehir..
Ben..
Deniz..
Berrin..

19 yorum:

Unknown dedi ki...

bir şehre aşık olmak ne demektir ondan ayrılmak ne demektir çok iyi bilirim tecrübeyle sabittir:(

Adsız dedi ki...

geçen gün kahvecilerin ordan geçtim çıngırak seslerinin arasından..sen düştün aklıma..ne günler ne heyecanlar ne masum duygularmış hissedilenler o zaman.geri dönebilsek..herşey herkes eskisi gibi özlediğimiz gibi olsa bulabilsek yani döndüğümüzde..herkes bir yerlerde ..kahveciler aynı yerde pastane aynı yerde 8 numara hala bizim okula gidiyor..onlar değişmedi ama sen ben bizler kalamdık aynı yerde..ne kalabalıkmışız hiç sıkılmazmış günlere gecelere doyamazmışız..şimdi ben çok yalnızım.hamile olduğumu öğrendiğimden beri hep eski günlerle boğuşuyorum..özlüyorum çok özlüyorum..bi de yeei yeni büyüyorum diye çok korkuyorum.
ahhh geçmiş günler..ahh çocukluğumuz..ahhh deli çağımız..unutmadık.unutmayacağız.

Berrin dedi ki...

elçin; yine benzer duyguları yakalamısız kader utansın dıyelım :)

yasemıncım; boşluklar dolmayınca buyudugunu hıssedemıyor ınsan..
gerı dönmek mumkun degıl, ama anılarımıza gulumsemek zor degıl..
gelecegım, bır bır takıp edecegız ayak ızlerımızı..bakalım nerelere goturecek bızı :) venedıkte vısnelı pasta yemekle baslarız olur mu :)
harıka yumusacık sımsıcak bır anne olacaksın ben ınanıyorum..

servet dedi ki...

hımm.Güzel bi konu ,her zamanki gibi güzel bi yazı.

Zeugma dedi ki...

Blogunuza bayıldım,bayıldım !!!
Bu ne güzelliktir,şirinliktir.İnsanın içi açılıyor.
Yazılarınız ise son derece duygusal,etkileyici,çok gerçek,muhteşem...
Elinize,yüreğinize sağlık Berrin Hanım,harikasınız..
''Bir şehre aşık olmak''demişsiniz ya..İşte ben Ankara'ya aşığım.Öğrenciliğimin,en güzel günlerimin,yıllarımın,anılarımın geçtiği şehir..İsmi bile yetiyor kimi zaman hüzünlenip iç çekmeme...
Sevgilerimle..

Ebruli dedi ki...

İnsan sadece bir insana aşık olmuyor işte. Yaşadığın, gezdiğin bir şehire; denizine, gökyüzüne, gökkuşağına da aşık olabiliyorsun ve özlüyorsun. Sonuçta hissedilen aşk bunlar içinde geçerli...
Umarım Ankara'ya da zamanla aşık olursun. İlk aşkın kadar olmasa da:)))

Alisko dedi ki...

güzel ve içten bir yazı olmuş. hangi şehir size bu aşkı yaşatan merak ettim :)

Unknown dedi ki...

Sevgili Berrin, tam da Mario Levi'nin Bir Şehre Gidememek kitabını okurken gördüm yazını. Bir şehre aşık olmak nasıl bir duygu bilemiyorum çünkü benim için hiçbir şehir özel bir anlam ifade etmiyor.
Ama senin bu aralar sevinç ve hüznü bir arada yaşadığını hissediyorum yazılarından. Kesin dönüş mü yapıyorsun Türkiye'ye?

Bu dönemi kolay atlatabilmeni diliyorum ve kolay gelsin.
sevgiler...

zelebek dedi ki...

bir şehre, bir insana, bir motora, bir şiire, bir renge, denize, doğaya, suya, müziğe duyulan aşk böyle birşey işte...

olduğunda çoşkulu kaybetmeye başladığımızda acı veren, burulan bir kalp bırakan, ardına dönüp bakamadığın şeydir aşk...

herkesin yaşamaında değişimler vardır ama aynı tepkıyı vermezler...niye mi ruhsuz ordusuyla dolu bir insanlık olmaya başladık da o yüzden...

senin kalbin yaşıyor, her zerrenle hissediyorsun yaşamı...

aslında hayat çok ağır ve her yiğit taşıyamaz onu...sen çok güzel bir insansın ve öyle de kalacaksın...

ben bir evden, şehirden değil küçücük bir gazoz kapağından ayrılamam....
birgün bana dediler ki:" bırak şu materyallere aşık olmayı, gerçekçi ol ve kendine acı çektirme"

yorumsuz geçiyorum...

her zaman dediğim gibi yazıların çok güzel, çok anlamlı ve içten...

benim sen olan yanım orda kalmanı isterken ben olan yanım da seni burda istiyor...bekliyoruz bakalım...gelecek bize neler getirecek seyredelim...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Berrin,
Her ne yaşayacaksan yaşamında, gönlünce olmasını dilerim.Nerde yaşarsan yaşa doğduğun ve en güzel çocukluk, gençlik yıllarını geçirdiğin yerlerden kopamaz düşlerin.Çünkü orada bıraktıkların en değerli hazinendir.
Bende aşığım doğduğum şehirime, hemde nereye gidersem gideyim dönüşümde sarılmak isterim o bütünlüğe. Bozulsada, tanınmayacak halede gelse severim şehrimi, çünkü bende aşığım İstanbul'uma, boğazıma. Seni çok iyi anlıyorum.
Yeni yaşamın için mutluluklar.
Sevgilerimle...

Cocukla Cocuk dedi ki...

of of , yeni taşınmış biri olarak , şehre aşık olmayı biliyorum diyebilirim. Yola çıkarken seviklerimle hatta sevmediklerimle, evimle her vedam ağlayarak geçti. kalbimin bir kısmı orda atmaya devam ediyor.

Cocukla Cocuk dedi ki...

Berrin'cim önceki yorumun pek iç açıcı olmadı, taşınma sürecinin kolaylıkla geçmesini diliyorum.

Aylin Ünlü dedi ki...

Gerçekten mükemmel bir yazı ve müthiş bir kendini ifade ediş olmuş Berrin,aşklar kendini bir sonrakine bırakabiliyor eğer yok olmak zorundaysa,belki birgün tekrar aşık olacaksın ki illa olacaksın,doya doya yaşamaya bak...

david santos dedi ki...

Very nice, my friend, very nice!
Really beautiful.
have a nice day

Berrin dedi ki...

servet; tesekkur ederım :)

kasımpatı; ne hoş bır yorum bu :)
cokk tesekkur ederım, begenmene sevmene sevındım..senın asık oldugun kente gıdıyorum bende, aynı zamanda dogup buyudugum yere :)

ebrulı; ankarayıda sevıyorum ama aşk başka bı sey :)) tesekkur ederım yorumun ıcın..


alısko; tesekkur ederım..helsınkı..

evvelzaman ıcınde; evet kesın dönüş :) ruh halımı dogru analız etmıssın..cok tesekkur ederım, ıyı dıleklerın ıcın..


zelebek; bekleyelım bakalım, neler getırecek :)
10 gun kaldı haydee hooppp :))

yasamınkıyısında; guzel dıleklerınız ıcın cok tesekkur edıyorum..buna ıhtıyacım var..

cocukla cocuk; cok tesekkur ederım..senıde cok ıyı anlayabılıyorum..

aylıncım; evet aşk daıma :) cok tesekkur ederım..

davıd; thank you :)

Keyifliadam dedi ki...

Bu ne büyük tesadüf! Aşık olduğum kentte geçirdiğim iki günün ardından bu yazıyı okudum.Sokaklarından bir evde yaşarken aşık olduğum,aşkı bulduğum.sonrasında ise kendisine aşık olduğum kentten döndüğüm günün akşamı bu yazı nemi yine düşünce alemine götürdü.Ve yine o acı! Şimdi ismini hatırlamadığım bir şairin,belkide hiçte meşhur olmayan dizeleri düştü dilime
'Savurup gençliğin rüzgarını
dolaştığımız yollar değişmiş'
Hakikatende ne çok oynuyoruz değilmi şehirlerin çehreleriyle.
Olsun elleri değişsede, yüzü değişsede,nefes aldığını biliyoruz ya o şehrin.Sokakları değişsede ismi hep aynı kaldıkça ve tanıdık çehreler birbir azalırken mekanlarda hatıra aramakla geçsede zaman,aşığız o şehre!
Hangi şehiremi?
Kalbimizin tarihine ismini nakşeden o şehire...
Teşekkürler Berrin,sayende yazmaktan daha zevkli hale geliyor okumak

Butterfly dedi ki...

bende bir şehre aşıktım bir zamanlar, yazın içimde bir yerleri kanattı ama olsun, hala romantik ruhunu korumayı başarmış olanlar aynı şehre aynı aşkla baglı kalmayı başarırlar. sevgiler

chocolate's lover dedi ki...

yaaa bende o kahvecilerin çıngırak sesini özledim ayrıca pinonun hamburgerini yıllık izinde gitmek gerek...

Adsız dedi ki...

Böyle gönlü güzel insanları bizde bloğumuzda görmek isteriz. Bilgi paylaştıkça büyür.
blogyorum