18 Kasım 2009 Çarşamba

Domuz Gribi Aşısı Vurdurmalımı???

Sonunda bizimde elimize aşı yaptırıp yaptırmayacağımızı soran kağıt geldi okuldan. Günlerdir kafamızı meşgul eden bu konu iyice ciddiyet kazandı bu aşamada. Çevremdekilerin çoğu ne kendilerine nede çocuklarına aşı yaptırma taraftarı değil. Ben yüzde elli elli kararsızım. Hiçbir aşıda insanlardan imza alınmazken bunda alınması düşündürüyor.
Elimdeki sayın öğrenci velisi yazan kağıttan bazı şeyleri aktarmak istiyorum..

Aşının koruyuculuğu uygulanmasından iki hafta sonra başlamakta ve yüzde 90 ın üzerinde koruma sağlamaktadır.
Aşılar AVRUPA İLAÇ AJANSI , AMERİKA GIDA VE İLAÇ DAİRESİ, ve ülkemizde SAĞLIK BAKANLIĞInca ruhsatlandırılmış aşılardır. Aşıların ruhsat alması onların güvenli oldukları anlamına gelmektedir.

YAN ETKİLERİ:
Sık görünen: aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terlemede artış, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısı..
Yaygın olmayan yan etkileri: yaygın cilt reaksiyonu
Nadir görünen yan etkiler: tansiyonda düşme, şok, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanama..
Çok nadir görünen yan etkiler: damar iltihabı, sinir iltihabı, beyin dokusu iltihabı, guillan barre sendromu..

Son yazdığım yan etkiler çok nadirde görünse ihtimal dahilinde ve gerçekten ürkütücü. Bir yandan da Sağlık Bakanlıgının tüm toplumu tehlikeye atmaya cesaret edemeyeceğini düşünüyorum. Ne yapacağımızı bilmiyorum ama bir an önce karar vermemiz gerek. Hemen hemen herkes bu virüsle tanışacak..Fazla takıp pimpiriklenmiyorum ve herkes gibi kendimi değil çocuğumu düşünüyorum.
Şimdi ne yapmalı, çocuklarımıza aşı vurdurmalı mı vurdurmamalı mı?

25 yorum:

. dedi ki...

berrin..biz evet diye imza attık.bilim dergilerini okudum..
hacettepe proflarını dinledim.yaptırmamızın daha doğru olacağını düşündüm.ama sorarsan hala kararsızım.ama portakalı soydum başucuma koydum der gibi bir imzaydı..

iyi akşamlar..

zeynepin sesi dedi ki...

biz de velilere hiçbi şi diyemioruz..çünkü doktorlar bile farklı şeyler sölüo..insan kararsız kalıo çok..

kaldırımçocukları dedi ki...

Benim velim çok nadir görünen yan etkileri okuduğu anda verdi kararını " aşı falan yok size! " keşke bende annem kadar net bi kadın olabilseydim =)

Aylin Ünlü dedi ki...

Ben bu domuz gribi aşısına karşı olan kesimdenim açıkçası,nedenleri çok nedenleri tartışmaya açık.Ama karşıyım ve oğluma da hassas bir bünyesi olmasına rağmen yaptırmadım,yaptırmayacağım.

Funda dedi ki...

Bugün bizim buradaki belediyede anons yaptı halka, sağlık bakanlığınca onaylı domuz gribi aşılarının 6 ay - 5 yaş arası çocuklara ve yaş sınırı gözetmeksinizin kronik rahatsızlığı olanlara, bağışıklı sistemi zayıf olanlara olmaları için. Ama bende oğlumu yaptmayı düşünmüyorum açıkcası. Domuz gribinden çok etkisinden korkuyorum işin gerçeği. Kendimi ise hiç düşünmedim. Ama eşimin yaptmasını istiyorum çünkü yaklaşık bir ay sonra yeni dönem askerler gelecek ve onlardan bu virüsü taşıyanlar olabilir ki inşallah yoktur :( Bu nedenle onun önlem alması çok önemli.
Sen nasıl karar vereceksin bilmiyorum berrincim ama ben oğluma hayır diyenlerdenim.

Berrin dedi ki...

dün geceden beri nette değişik ğplatformlardaki yorumları okuyorum. bunlar arsında kımyagerler ve saglıkcılarda var.
söylenen şu ki, çocuklarımızın ve bızlerın vuruldugu dıger tum asılarda o bahsı gecen ıkı zararlı maddenın zaten var oldugu. bırı cıva dıgerının ısmını hatırlayamadım sımdı..
ve tum mevsımsel grıp asılarının ve dıger asılarında yan etkılerı aynıymıs. yanı normal grıp asısı olan bırındede cok nadır olarak gorulen beyın felcı vs. olabılıyormus.
hava sıcaklıgı 7 derecenın altına dustugunde ki aralık ocak dıye bu yuzden denıyor vırus tavan yapacak. o kadar hızlı ürüyormus ki.
şu anki duruma göre vurdurma ihtimalimiz yüksek bizim. öğretmenıyle konustum henuz ası gelmemeıs okula. asının koruyuculugu 10 gun sonra baslıyormus.
tüm asılarda aynı rısk varsa neden yaptırmayalım?
gönlüm ıstemıyor ama mantıgım aşı vurulmalı dıyor.
aşının kotu rısklerı 2 mılyonda bır ıken domuz grıbıne yakalanıp cıddı sonuclar almanın rıskı onbınde bır mış..

Berrin dedi ki...

hala arastırıp okumaya devam edıyorum..
az once bır sey okudum, ..
sakın aşı vurulmayın, müslümanların bünyesi kaldırmaz ölürsünüz diyor :)))
abd dekı ası ıle avrupadakıler farklıymıs. abd dekınde canlı vırus varmıs.
kımılerıde turkıyenın denek olarak kullanıldıgını yazmıs..zaten bu tıp duurmlarda hep komplo teorılerı uretılır.

kimi sormus, aşı sag koldan mı sol koldan mı vurulmalı dıye :))
hay allahım ya resmen komedı..

. dedi ki...

tüm ilaçların yan etkisi yok mu zaten.senelerdir antibiyotiklerle büyüdü çocuklarımız.yada bir aspirinin mide delinmesi gibi sonuçları olabiliyor.
iki faktörlü riskten birini seçmek zorundaysak en az olanı seçmek zorundayız..

bulut dedi ki...

Benim kızım henüz küçük olduğu, okula gitmediği için aşı yaptırmayı düşünmüyorum. Kalabalık ortamlara sokmadan, temizliğine her zamankinden daha fazla dikkat ederek korunabiliriz inşallah.
İnsanın midesini bulandırıyorlar, madem diğer aşılardakinden daha yüksek bir risk yok, ne diye velilerden imza istiyorsunuz. Başbakan niye ben yaptırmam diye tutturdu.

Tabiat Ana dedi ki...

berrincim,
bu konuda sanırım hepimiz aynıyız.Ben doktorumuzla aramızda geçen diyaloğu kısaca özetleyim sana.Doktorumuz Hacettepede imminoloji prof. söylediği şu."Bize gönderilen aşıların içersinde Skualen adında bir madde var ve bu madde adjuvan içeriyor.Amerika sağlık örgütü içersinde skualen olan hiçbir aşıya onay vermiyor çünkü bu maddenin şu anki yan etkilerini bilemediğimiz gibi önümüzdeki 10 yıl içersindede sinir ve bağışıklık sisteminde nasıl etki göstereceğini bilemiyoruz.Amerikada 40 milyon doz aşı vurulduğu söyleniyor doğrudur fakat bunlar bizde kullanılan aşılardan değil.Canlı aşı dedikleri skualen içermeyen bir aşı.Evet aşının yan etkileri var ve bunlar oldukça korkutucu olabilir ama hastalıkta tehlikeli.Karar sizin."
İşte böyle.
Sevgiler

Berrin dedi ki...

zaten ınsanları okadar supheye dusuren basbakanın vurulmaması..yatırıp zorla vuracaksın asıyı gorecek gununu :)))
valla basım sıstı sabahtan berı arastır arastır telefonlarla gorus..

ilk agızdan ogrendım ki, aşının iğneside tv degorundugu gıbı ıncecık degılmıs. kocamanmıs ya :)
kızım zaten cok korkuyor, acıtırsa bır daha sana ınanmam dedı bana :( napıcaz bılmıyorum. bır kac gun kolunu bıle kaldıramıyormussun sırt bas agrısı. kolay degıl yanı. erıskınler bıle zorlanıyorlar ası sonrası mınık yavrular ne olacak.
bu ası sonrası mumkun degıl zaptedıp 1. sınıfta olmaları gereken karma asıyı yapamazlar kızıma :)

http://www.turktime.com/haber/DOMUZ-GRIBI-ASISI-CATLAGI-BUYUYOR-DEVLETIN-ZIRVESINDEN-SONRA-DOKTORLAR-DA-BOLUNDU/72909 bu lınkı bı okuyun..

Funda dedi ki...

Berrinim bir link veriyorum tatesal'ın blogu...
Mutlaka oku yorumları okuyan diğer arkadaşlara da okumalarını öneriyorum.

http://tatesal.blogspot.com/

Berrin dedi ki...

fundacım okudum. daha sonra daha detaylı yorumlayacagım, ancak buna benzer yazıları tum gun okudum heryerde. bahsı gecen hastalıgı bıraz arastırırsanız anlarsınız ki belırtıler bır kac gun ıcınde cıkıyormus yanı oyle yıllar sonra degıl. ayrıca asıda domuz kanının olması ne alaka ya ??
gözlerimiz acık olsun körü körüne ınanmayalım hıc bır seye arastıralım tamam..ama komplo teorılerınde desteklı olup paranokyaklık sınırında da gezmeyelım.
bunu verdıgın lınk ıcın soylemıyorum. tum gun okadar ılgınc seyler okudum kı anlatamam..
neyse sonra yazmaya devam ederım..

Funda dedi ki...

Valla bende yazıyı okuduğumdan bu yana kafam karmakarışık inan. Ben dediğim gibi sadece eşim için düşünüyorum işinden dolayı ama çok kararsızım :(
Allah yardımcımız olsun ne diyeyim şu pis hastalık terk etsin ülkemizi :(

Funda dedi ki...

Bende hepsine inanmış değilim hatta aşının içinde domuz kanı olduğu çok garip geldi ama bilmiyorum açıkcası.

serencam dedi ki...

Neden bilmem önsezilerimede güvenirim ayrıca..Taa ilk günden beri yaptırmama isteğim var ve iycede pekişti..Yaptırmam yaptırtmam :))))

Berrin dedi ki...

bugun bır komsumla bırde baska bır komsumun kızı saglık ocagında asılarını yaptırdılar.
ben hala dusunmedeyım. olmazsa once kendıme vurdurtucam :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Berrin'cim,
Çok geçmişte küçük kızım hastalanmış ve bir takım ilaçlar alınmıştı. Bir ilacın içinde öyle bir yan etki yazıyordu ki!
"nadiren ölümler görülebilir diye"
tabi biz okuduktan sonra, kızımda öyle küçük falan değil oda okudu ve ilacı almadı.
Yine de bu ilaç satılıyor ise ve dr.lar veriyor ise öyle ürkütücü olmamsı gerek.
Aşı da öyle ille yan etkileri olacak diye bir şey yok.Sadece aşı'da dikkat edilecek şey, bu aşı bir kerede olmuyor,iki kere vurulması gerekiyormuş. Ona göre düşün derim.
Torunumda aynı belgeyle geldi ama dr.u annesi ve bizler kesin olmaması taraftarıyız. En nihayetinde bu grip de grip işte kronik hastalığı olmayanlar grip gibi geçiriyor.
Üç torunum ve ben geçtiğimiz hafta oldukca ateşli bir grip geçirdik ve dr.ların dediğine göre ya domuz gribi yada başıboş serseri bir virüs dediler. ve ben hariç hepsi domuz gribi olan ilacı içtiler.Şimdi hepimiz iyiyiz.Eğer geçirdiğimiz domuz gribi ise kendi aşımızı kendimiz yaptık sayılır.
Aşı için sen bilirsin, karar senin
derim ama aşıdan da gripden de korkma.
Sevgiler...

orange hero dedi ki...

Şimdi ablam, arada gripten ölen insanların olduğunu duyuyordum. fakat domuz gribi olayı çıktığından beri bunlar manşet olmaya, sayısı tutulmaya başlandı! neden diye düşünmek lazım..

bugün teyzemle konuştum hasta olunca -ki hep insan başına gelince merak ediyor- .. teyzem doktor benim. eşi, yani eniştem de doktor.. kendisi hastahanede olduğundan devamlı tehdit içinde ve zaten geçenlerde domuz gribi olmuş. 3 günde iyileşmiş :) domuz gribinin, gripten fazla bir farkı olmadığını söylüyor. sadece daha yoğun yaşıyormuşsun.. domuz gribi çıkmadan önce geçtiğimiz senelerde normal gripten ölenlerin sayısıyla, şuan domuz gribinden ölenlerin sayısı eşit gidiyormuş.. yani büyültülecek bir şey yok bu yüzden.. teyzemin bugün telefonda söylediği bir şey var bana, "sırf aşıyı satabilmek için bu kadar abartıyorlar".. düşününce hak verdim :)
daha önce bir "türban" olayı vardı ki, alıp başını gitti.. medyada aylarca bundan bahsedildi. daha önceleri de hep bir şeylerin üstünü kapatmak için, muhakkak abuk sabuk bir şeyler üretilip medyaya malzeme ediliyordu.
bugün hastayım dedim ya, domuz gribiymişim.. aman ne mutlu :D hiç umrumda değil açıkçası.. teyzemin dediklerini yapıyorum ve onun gibi 3 günde ayağa kalkacağım, biliyorum :) hastalığımın ilk günü çalıştığım için ayaktaydım devamlı ama bugün dinleniyorum ve daha ikinci günden kendimi iyi hissediyorum.
çocuğunuz daha önce hiç mi grip olmadı? ben aşıya karşıyım, canınızı ve sağlığınızı tehlikeye atmayın..

Ömür dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ömür dedi ki...

merhaba geçenlerde tesadüfen görmüştüm bloğunuzu. Güzel bir bloğunuz var. "Yanayım yanayım" şarkısını burada keşfettim :) Bugün de "canlanmak için en sevdiğiniz" şarkıyı çok beğendim. Bu aralar benim de sabahları böyle bir şarkıya ihtiyacım var :) Acaba şarkının ve şarkıcının adını öğrenebilir miyim?

Berrin dedi ki...

merhaba, şarkının ismi LA BAJA PANTALONES.. eddy lover söylüyor.
harika değil mi? ölüyü diriltebilir :)ve teşekkürler..

Ömür dedi ki...

çok teşekkür ederim, cidden süper şarkı beni kendime getiriyor :) görüşmek üzere.

Berrin dedi ki...

bu sabah kagıdı aşı vurulsun dıye gonderdık..bakalım..bayram sonuna kadar fıkrımız degısmezse vurulacak..

o kadar cok okuyup o kadar cok kısıyle konustum kı kafam ambale oldu ruyalarıma gırdı..tek endısem ılerıkı yıllarda yan etkısı cıkar mı? bu..

Berrin dedi ki...

bu sabah aılecek aşımızı yaptırdık. okullarda talep az oldugu ıcın saglık ocagında yaptırabılırsınız dedıler bızde oyle yaptık. aşılanan kişilerin sayısı artmıs, sırf bızım burada 50 cocuk ve 40 yetıskıne vurulmus dün aşı.
ıcındekı cıva oranı bebeklere bıle vurulan hepatıt asısınınkınden azmıs. cok dusundum tasındım ve bu kararı aldım. kendım vurulmayacaktım ama kızıma vurdurunca bende yaptırdım.
kolumda bıraz agrı var ve bıraz sersemlık. kızımda ıse cok agrı var kolunda halsız bırazda ates var gıbı..umarım yan etkılerı bunlarla kalır.