28 Temmuz 2009 Salı

uçurtma avcısı

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmenarkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz.Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...



Bir kaç ay önce filmini izlemiştim..Ancak film kitabın bıraktığı etkinin yanından bile geçemez. Zaten genel kanım şu ki, romanlardan uyarlanan filmleri illa izleyeceksek kitabını okuduktan sonra izlemeliyiz. Kitabın tadı malesef filmlerde olmuyor. Okurken yazarın usta betimlemeleriyle her şey gözünde öyle detaylı öyle güzel canlanıyor ki..

Khaled Hosseini müthiş bir yazar..duyguları özenle ustalıkla işlemiş. vurucu cümleleriyle düşündüren yanıyla içine işliyor resmen anlattıkları. Bin muhteşem güneş, romanıda çok güzeldi ancak Uçurtma Avcısı harika bir kitap. Mutlaka öneriyorum. Okuduğum en güzel kitap ve sevdiğim tarza en yakın yazar..Aldığı ödülleri sonuna kadar haketmiş. Ne okuyacağım diye düşünmeyin, hiç vakit kaybetmeden edinin...
(rek lam lar:))
Bu arada yazar kafamda nedense en az 60 yaşlarında yaşlı bir adam gibi belirmişti. Oysa 65 doğumluymuş ve kafamdaki Afgan tipinden farklıymış :)

7 yorum:

Sabah Olsa da Uyusak dedi ki...

Daha önce yazdığınız bir yazı üzerine Bin Muhteşem Güneşi ve Uçurtma Avcısını edinmiştim. Klasiklerden sıra gelirse kesinlikle bakacağım.

ben de daha iki gün önce filmini indirdim. Bilgisayarımda duruyor. ama sizin tavsiyeniz üzerine ilk olarak kitabı okuyacağım...

tavsiye için teşekkürler...

esen kalın..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ve de yazar aynı zamanda doktor.
Ben her sayfasında ağladım, böyle yaşanmışlık olamaz, her satırı içine
işliyor insanın...
Sevgilerimle...

Yasmin dedi ki...

Canım yine bitirmişin bir kitabı daha..Sende olmasan kitap seçmekte zorlanıcaz.Gözlerine sağlık.

Berrin dedi ki...

onur; klasıklerın yeri her zaman ayrıdır ama bu iki kitap yüreğine pat diye çarpıyor insanın..
önce filmi izlersen kitabın konusuna az cok vakıf olacaksın ve fılmdekı tıpler kafanda canlanacak.bu da pek ıyı olmuyor. sınırlıyor ınsanı. ama once kıtabı okuyup fılmı ızlersen de fılmden pek zevk almayacaksın :) neyse tercıh senın:)

yasamın kıyısında; benım bır ıkı yerınde gozlerım doldu. keske daha cok aglayabılseydım okurken.ama ıcıme ısledıgı kesin.

yasemın; tesekkur ederım. yok zorlanmazsınız..kıtap secmekte..az cok tarzım bellı, bana yakın olanlar okudugumu dıkkate almalı:)

bulut dedi ki...

Senden bu kadar övgü aldıysa, mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.
Elimdeki kitabı bitirdiğimde, bir yerlerden bulup okumaya çalışırım ben de, teşekkürler...

Cocukla Cocuk dedi ki...

evet ya fotoğrafı benim de baklediğim gibi değil.
Kitap ödülleri sonuna kadar hakediyor, katılıyorum.

Sabah Olsa da Uyusak dedi ki...

Yatağımın başucundaki masanın üzerinde okunmayı bekliyordu. En sonunda dün akşam kitabı elime aldım.

ve bir gecede kitabı yarıladım. Yarın erken kalkıp Dershaneye gitmek zorunda olduğumu bilmesem bitirmeden yatmayacaktım da ama neyse işte bu akşam bitirir. yarın da filmini izlerim.

Kitap hakkında birşeyler yazmak isterdim Üslubu, yazarı veya konusu hakkında bilgi vermek...

Ancak yazılabilecek hiçbirşey yok. Yorumsuz. tek kelimeyle kusursuz bir roman.

tavsiyeniz için içten bir teşekkür borçluyum size...