6 Haziran 2009 Cumartesi

Yoğurt Mayalama (serüvenim:)


Dün akşam flash diskimi karıştırırken neredeyse iki sene önce içine attığım bir ton ıvır zıvır resim ve müzik buldum. Birden o zamanlara döndüm, kötü olmayan hatta güzel hisler uyandırdı bende birazda içim burkuldu. Her ne ise bulduğum fotoğraflardan birkaçında amatör halime rağmen mayalamış olduğum yoğurt vardı. Hatıra diye daha çok da ispat için fotoğrafını çekip saklamış olmalıyım :)
Bazıları için basit bir şey olsa da evde yoğurt yapmak bence ciddi uzmanlık istiyor. Helsinki deyken birden heves gelmişti sorup soruşturmuş ama bilimsel veriye ulaşamamıştım mayalama ile ilgili. Tek söylenen sütün sıcaklığını serçe parmağınla kontrol et ne sıcak ne soğuk olmalı hafif yanmalı parmağın :)
1 lt lik kutu süt ile denemelere başladım, sütü kaynama aşamasına gelene kadar ısıttım. Kaynamaya başlarsa besin değerleri eksiliyormuş. Sonrasında serçe parmağımı defalarca süte sokup yanarak ölçüm yapıyordum. 1 lt süt için bir çorba kaşığına yakın yoğurt kullanıyordum. O yoğurdu süt ile çırpıp tatlı sıcaklıktaki süte karıştırıp hemen ağzını kapatmak ve etrafını sarmak gerekiyor süt hemen soğumasın diye. Yaklaşık 5 saat kadar kapalı kalan sütümüz uykudan uyanınca yoğurt olmuş oluyor :)
İlk denemelerimde çok sulu hatta cıvık bir yoğurt elde etmiş üzülmüştüm. Bu işi fena halde hırs yapmıştım. İnternetten yaptığım araştırmada sütün sıcaklığının yanılmıyorsam 40 küsür derecede olması gerektiği gibi bir şey okumuştum. Sonunda aradığım bilimsel bilgiye ulaşmanın sevinciyle tekrar mayalama işlemine giriştim. Sütü kaynatıp sıcaklık derecesini ölçmek için içine ateş ölçtüğümüz civalı termometreyi soktum. Tabi sokmamla patlaması bir oldu :))
Sütün içine civa ve cam parçaları saçıldı. Kısa süreli şoktan sonra çok güldüm kendime. Tam yurdum insanı modundaydım :)
Toplam 3_4 deneme sonrasında bu gördüğünüz muhteşem taş gibi az sulu yoğurdu mayalamayı başarmıştım. Hayatımda beni bu denli mutlu eden nadir şeylerden biri olmuştu. Başarmıştım. Şimdi bile bu satırları yazarken aynı hazzı hissettim :)
Sanki ilk defa ben keşfetmiştim sütün uyuyup yoğurt olma mucizesini..
Unutmadan ekleyeyim, yoğurdun mayalandığı gün hiç ellemeden buzdolabına alırsanız ertesi güne iyice kıvam aldığını görebilirsiniz .Demek sadece hırs yapmışım kendime layıkıyla başarınca da o günlerden sonra bir daha bu işle uğraşmadım..
Burada da hatıra olarak kalsın istedim sevgili canım yoğurdumun :)
Fotoğraftaki yoğurt kabını görünce aklıma Helsinkide aldığımız yoğurtlar geldi. Bizim Türk yoğurdunun kabının üstünde, pala bıyıkları en az 20 cm olan yaşlı köylü bir adam, Yunanlıların yoğurdunda ise yaşlı cadıya benzer bir kadın resmi vardı :)
Ben bile Türkiye’de o tip pala bıyıklı adam nadir görmüşken Avrupalı her gün o yoğurt kabında bize yakıştırılan bir tiplemeyle bizi görüyordu!.

Hani derler ya pirinç pilavını iyi yapan, tüm yemekleri iyi yapar diye, bu ne kadar doğru bilmiyorum ama kadının hası yoğurdu böyle mayalar deyip :)) mutlu hafta sonları diliyorum..
 

22 yorum:

Yasmin dedi ki...

Ellerine sağlık berrincim :) o yoğurdun ayranıda çok güzel olurdu eminim..ayranınıda yaptın mı?
Güzel bir hafta sonu diliyorum.

stickman dedi ki...

mmm valla annemin yoğurdu gibi :) yanında da dolma olsa nefis olur.

Zeugma dedi ki...

Bu benim uzmanı olduğu bir konu Berrin..Yıllardır yoğurdumu kendim yapıyorum..
Yoğurdun güzel olmasını istiyorsan sütü fokurdamaya başladıktan sonra 10 dk daha kaynatmalısın.
1 lt süt için 1 çorba kaşığı fazla.Yarısını kullan..Kaşıktaki mayalık yoğurdu sütle ezmene gerek yok,direkt sütün içine salıp iyice karıştır,iyice ama..
Ayrıca şiddetle cam kavanoz kullanmanı öneriyorum.Çok uzun süre dayanıyor.Öyle ki 10 gün aynı tazelikte kalıyor.
En önemli faktör sütün ısısı.Serçe parmağın yanıp içinden çekiyorsan olmaz..dayanacak kadar sıcaklık gerek..
Ve 5 saat beklemesi fazla.Tam olarak 3 saat yeter.Ve 24 açtıktan sonra 24 saat beklet buzdolabında..Yoksa katı olmaz..
Sana iyi mayalamalar.
Umarım bunları dener ve burada sonucu bildirirsin canım..
Sevgiler..

cebimdekimatara dedi ki...

kutu sütten yapılan yoğurt iyi olmaz çünkü cingöz firmalar yağını süzüp içine ıvır zıvır katkı maddesi katıyorlar bu sütün yoğurt olma performansına yansıyor...istanbul'da kemerburgaz taraflarında manda sütü bulabilirsin süper yoğurt olur

Unknown dedi ki...

ben de arada bilgisayarın dibinde köşesinde kalmışları karıştırmaya bayılıyorum...
eski albümleri karıştırmak gibi :))
yoğurtta maşallah hatta onun üzerine penye bir bez szüme yopurt gibi olmasını sağlar...

Dennis dedi ki...

:) Yoğurt erbabları bir araya toplanmışlar...

En güzel yoğurt yarışması mı yapsak ne?

Funda dedi ki...

Ellerine sağlık canımcım çok güzel görünüyor taş gibi maşallah :))
Bende hep kendim mayalıyorum yoğurdumuzu ama açık sütten. Hazır sütten soykan doğdu zamanlar denemiştim ama bende başarılı olamamıştım sonra da vazgeçtim :)
Arasıra geçmişe gitmek iyidir bu arada her zaman hüzünlendirmez arada bir böyle gülümsetir ;)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Berrin'cik,
Ellerine sağlık, devam etmeni dilerim. Hazır yoğurt ne yerim nede alırım, hele son toğurt oyunlarından sonra. Kızın için de çok sağlıklı.
Ayrıca o fokun başarılarını kutlarım. Doğum günüde yaklaşıyor, kaçırırsam şimdiden nice sağlıklı yaşlar dilerim.
Sevgiler...

Berrin dedi ki...

yasemıncım tesekkur ederım..ıkı sene gecmıs yogurdun ustunden ayran yaptık mı hatırlamıyorum:)

stic, yogurt bu her seye yakısıyor. dolmaylada nefıs olur ama ben en cok pılavla yemeyı sevıyorum :)

zeugma, sutu kaynatmadım o kadar cok cunku besın ogelerı kayboluyormus. 1 corba kasıgı cok olabılıyor haklısın yanı daha az kullanılsada oluyor. cam kavanoza gelınce her zaman en saglıklısı. yaparsam oyle deneyecegım..
3 saat az gıbı daha once tutmamıstı bırde mevsım ve oda sıcaklıgıda etken. o zaman 5 saat ıdeal gelmıstı..
tesekkur ederım, tekrar denersem haberdar ederım :)
senınde ellerıne saglık..

cebımdeki matara, helsınkıde yasarken acık sut bulmam ımkansızdı. ve orada ayrıca yag oranı fazla olan kutu sutler satılıyordu onlarla yapmıstım ve bu kıvamı tutturabıldım..
acık sut alma taraftarı degılım..ıstanbula gelırsem manda sutu almaya vaktım olurmu bılmıyorum :) ama yınede tesekkur ederım..

funda, onerın ıcın tesekkur ederım..yaparsam deneyecegım..

dennıs, :)))

funda, masallah ya herkes kendı yapıyormus yogurdunu :) bende bır ara deneyeyım barı tekrardan.. senınde elelrıne saglık.. evet 100 hüzünün arasından 1 tane gulumsetecek bır sey buldum hahah

yasamın kıyısında, cok ıncesınız tesekkur edıyorum sımdıden..sızın de elerınıze saglık..
sevgıler..

sufi dedi ki...

Sevgili Berrin;
Yoğurt serüveninin devam etmesini diliyorum.Ben de şimdi yoğurt yapmaya gidiyorum sevgilerimle.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Ev yoğurdunun üzerine yoğurt tanımam. Çok seviyorum yoğurdu. Annemde süper yapar yoğurdu. Ve yaptığı gün elletmez yoğurdu direk buzdolabına. Ertesi gün kırarız yoğurdu.
Ne güzel azmetmişsin. Bende azmettim. Birdahaki annemin yoğurt yapışını daha dikkatli izleyip bende mayalamayı öğrensem iyi olacak :))

Aylin Ünlü dedi ki...

hahaha:)Gülerek okudum yazını,yurdum insanı modundaymışsın gerçekten hatuncum,eline sağlık:)Şimdi nerede bir ateşölçer görsem aklıma gelecek senin patlama:))))

Öptümm

Berrin dedi ki...

sufi, tesekkur ederım. gecde olsa kolay gelsın:)

muhabbet cıcegım, mutlaka denemelısın. tutturabılırsen buyuk keyıf yasıyorsun..tesekkur edrım..

aylıncım, ben bile yurdum insanı durumuna düşebiliyormusum :))
bende optummm

zelebek dedi ki...

vallahı o kadar güzel anlatmısısın kı sankı yasadım şu anda...ve cok zorlu bır gunden sonra gülümsedım ..hemde bayagı seslıce ...(((:

Kahve dedi ki...

Yurdum insanı olmak kötü bir şey mi acaba? Sadece merakımda sordum.İnsanın sınıflarımı var dicem..Ama var sanırım.

Berrin dedi ki...

zelebekcım senı guldurebıldıysem ne mutlu bana :)

kahve, burada kotu bır sey oldugu kastedılmıyor..
saf ve bazı anlarda kafasının calısmadıgı daha cokda komık oldugu ıcın yurdum ınsanı dıyoruz.

Zeugma dedi ki...

TUTMAYAN YOĞURT İÇİN ÇÖZÜM:
Geniş bir kabın içine yoğurt için gereken sıcaklıktan biraz daha sıcak su dolduruyoruz ve tutmayıp süt halinde sallanan yoğurdumuzu içine oturtuyoruz.
Hepsini tekrar güzelce sarıyoruz.
Tutması için 2 saat yetiyor..
Kesin çözümdür...
Sevgiler..

Berrin dedi ki...

zeugma tesekkur ederım..
bunu bılmek harıka oldu. bu arada ben hala yapmadım fırsat bulup. sütaş'a takılıyoruz :))

Adsız dedi ki...

SİZE BİR BÜYÜK HAZİNE BİLGİ. YOĞURDU KEÇİ SÜTÜNDEN YAPIN. SONRA DA BİR TADINA BAKIN. VE YAPTIĞINIZ YOĞURT KABINI BAŞ AŞAĞI GETİRİN VE BAKIN BAKALIM O YOĞURT DÖKÜLÜYOR MU?????????????

Adsız dedi ki...

KEÇİYİ VEYA KEÇİ SÜTÜNÜ NERDE BULURUM DİYORSANIZ HER ŞEYİ DE BEN SÖYLEYEMEM Kİ BİRAZ DA ARAŞTIRMACI OLUN. ÖYLE HAZIRA KONMAK YOK.

dado dedi ki...

annem de tutmayan yoğurudn içine bir parça ekmek atıp iyice sarıyodu tencereyi.1 2 saat sonra yoğurt hazırdı.

salihbaser dedi ki...

selam ben nevşehirden salih camız (manda) yogurdu nerden bulabilirim bilen arkadaslar bana 05388659756 ulaşırsa sevinirim...